Beszerzési azonosító (Sarzs, LOT)

Raktárkészlet alábontása, belső osztályozása dátum- és szöveges adatok alapján

Probléma

A termékek raktárkészlete a készletkezelés és általában az ügyvitel egyik legfontosabb adata. Minden gazdasági esemény, kereskedelmi tevékenység ezt használja vagy változtatja meg. A tipikus termékeket darabban mérjük és a termékek egyformák. De előfordul, hogy termék és termék között különbség van. Ha ez a különbség nem példány-példány között van, hanem a termékek egy-egy halmaza egyforma, akkor ennek kezelése sarzs számmal (más néven LOT, batch számmal = köteg azonosító) oldható meg.

Megoldás

A sarzs és LOT számok kezelése egy termék készletének logikai alábontása. A termékek készletét egyértelmű azonosítókkal ellátott halmazokra bontja szét a beszerzési azonosítójuk. Mind a beszerzési, mind az értékesítési oldalon is megköveteli az értékek pontos megadását. A bizonylatokon feltüntetett mennyiségeknek megfelelő halmazokat (sarzsokat) kell létrehozni. A sarzs opciókat termékenként lehet ki/bekapcsolni és beállítani.

Gyakorlati esetek

A beszerzési azonosítók és LOT számok megadásának iskola példája a tejtermékek (és egyéb romlandó élelmiszerek) értékesítése. Konkrét információval rendelkezünk a termék készletéről, de tudtunk kell, hogy a készleten lévő termékek milyen lejárati dátummal rendelkeznek és milyen lejárati dátumú termékből mekkora halmazt találunk a raktárban. Beszerzéskor a bevételi bizonylat kell, hogy tartalmazza ezeket az értékeket. Eladáskor pedig nekünk kell feltüntetni, hogy mikor jár le az eladott termék.

Szakértő kollégáink egyéb más termék osztályozási feladatokra is felhasználták már a beszerzési azonosítók rendszerét.

A beszerzési azonosítók végigkísérik a gyártási folyamatokat is. Egyértelműen végigjárható, hogy melyik LOT számú termék hova került beépítésre, felhasználásra. És kimutatható, hogy azt kinek értékesítettük. A fordított irányú szétbontásnál az alkatrészek automatikusan örökölhetik a szülő LOT számát.

Különleges esetek

A romlandó termékek mellett más esetben is fontos lehet valamilyen halmaz-azonosító használata. Információval bírhat, hogy melyik kamion vagy repülőjárat érkeztette be az árut. Esetleg lejárata nincs, de megkülönböztethető a gyártás technológiája alapján két különböző jellegű, minőségű termékhalmaz.

Ezeket az információkat mind tárolhatjuk. A beszerzési azonosító modul alkalmas dátum, dátumidő (másodpercre pontosan!) és szöveges jellegű LOT szám tárolására. Külön listán láthatjuk a lejárat előtti termékeket, amelyeket a gyártó még az utolsó napokban visszavesz.

Kényelmesen, automatikusan

A beszerzési azonosítók rögzítése bevételezéskor elengedhetetlen. Speciális vonalkódok tartalmazzák a LOT számokat, ezzel megspórolható a kézi bevitel. Vagy választhatjuk az automatikus sarzs létrehozást a beállított formátum alapján. Az igazi automatizmus az értékesítési oldalon jelenik meg!

Lehetőség van a beszerzési azonosítók automatikus hozzárendelésére: A mennyiségnek megfelelő beszerzési azonosítók automatikusan kiválasztásra kerülnek. A kiválasztásba cégünk heurisztikát is beépített. A rendszer a dátumnak megfelelő legkorábbival kezdi a kiválasztást, de megpróbálja a legnagyobb egybefüggő halmazokat felhasználni.

Tudta? A beszerzési azonosító a termékeket a gyári számokhoz hasonlóan alábontja, osztályozza. A gyári szám azonban mindig egyedi.

Symbol Vállalatirányítási rendszer

Igényeljen Tesztrendszert
Kötöttség és költség nélkül!

Minden üzleti folyamatára van megoldásunk!