Alternatív mennyiségi egység

Az alapértelmezettől eltérő mennyiségi egységek használata

A dobozos rendszerek egy termékhez egy mennyiségi egységet rendelnek. Ez a kisvállalatok esetében elég is szokott lenni. A nagykereskedelmi folyamatokban a mennyiségi egységek komplexebb rendszerére lehet szükség. Ennek egyik oka a különböző csomagolási egységek, a másik ok a nagy mennyiségben való beszerzés. Egy közös vonás azonban van: A nagykereskedelmi rendszerekben is pontosan egy, úgynevezett nyilvántartási mértékegysége van minden terméknek.

Beszerzés nagy mennyiségben

A nagy mennyiségben történő beszerzés során tonnában vásárolunk és grammot adunk el. A beszerzési mennyiség általában nagyságrendekkel nagyobb, mint az értékesítési mennyiség és ez az esetek döntő részében igaz. A két feltétel teljesülése esetén az alternatív mennyiségi egység modul használata szinten elengedhetetlen.

A termékenként beállítható mennyiségi egységek és a köztük lévő váltószámok lehetővé teszik, hogy a beszerzési bizonylatokon (szállítólevél, számla, sőt leadott szállítói rendelés) a nagy csomag szerepeljen, míg az értékesítési oldalon az alapegységben értékesítsünk.

Különböző csomagolási egységek

Különböző csomagolási egységekben történő rendszeres értékesítés során is megkönnyíti a felhasználók munkáját a mennyiségi egység átváltás modul. Az árajánlat és a vevői rendelés is meg tud jelenni más csomagolási egységben (raklap, doboz, kamion), a készletmozgató bizonylatok (szállítólevél, számla) pedig az azokon megjelenített mennyiséget és mennyiségi egységet is átveszik.

Az értékesítéskor lesz hasznunkra a mennyiségi egységenként megadható (nem kötelező) árak. Ha a csomagban való értékesítés ára eltér a darabár adott számú többszörösétől, nagyobb vagy kisebb opcionális egységár is megadható.

Hosszúság, szélesség, súly és
egyéb mennyiségek

Nyilvántartási mennyiségi egység

Legyen szó SI mértékegységenkénti átváltásról (beszerzés kg-ban, értékesítés g-ban, váltószám fixen 1:1000) vagy csak a termékre jellemző váltószámról (raklap:darab = 1:72), a beszerzési- és az értékesítési bizonylat pontosan mozgatja a készletet. A készletmozgatás minden esetben a könyvelési/nyilvántartási mértékegységben történik. A Symbol Enterprise rendszer a megfelelő helyeken a kellő módon kezeli a mennyiségek közti átváltást: A vevői rendelések foglalása is pontosan kezeli a viszonyszámokat, a nyitott/elérhető mennyiségek megjelenítése pedig fel- vagy lefelé kerekíti az átváltott mennyiségeket.

Tudta? A mennyiségi egység átváltás annyira automatikus, hogy beállítható az alapértelmezett beszerzési- és értékesítési mennyiségi egység.

Symbol Vállalatirányítási rendszer

Igényeljen Tesztrendszert
Kötöttség és költség nélkül!

Minden üzleti folyamatára van megoldásunk!